- Trump'ın yeniden seçilmesi sonrası küresel mali piyasalarda büyük bir değişim yaşandığını görsek de, Türk mali piyasalarında 2024 yılının ikinci yarısında hâkim olan iyimser seyrin korunacağını düşünüyoruz. TCMB'nin faiz indirim sinyali vermesi ardından, Türk mali piyasalarında TL ve TL cinsi varlık edinmek isteyen yabancı yatırımcıların için güzel bir fırsat penceresi açılacağını düşünmeye başladık. Her ne kadar faiz indirimler gündemde olsa da, Türk Lirasında öngörünün yüksek seyredeceği ve TL'nin beklenen enflasyondan daha az değer kaybederek reel anlamda değerleneceğini düşünüyoruz. FED'in 2025 yılında ne kadar faiz indirmeye muktedir olacağı Trump politikalarına bağlı olacaksa da, TL'nin iyimser bir sene izlemesi beklentimize paralel, yerel seçimler ardından açmış olduğumuz Türk Lirası uzun pozisyonlarımızı yeni yılda da koruma gayreti içinde olacağız.
- Artık seneyi kapatmak için son haftaların içerisine girdik. Bütün bir yıldır para kazanmak için mücadele eden finans piyasalarının ana aktörlerinin, muhasebe defterlerin kapatma, açık pozisyonlarını sıfırlayıp, tatile hazırlandıklarını unutmamak gerekiyor. Bu bağlamda, kısa vadede TL açık pozisyonların da kapatılması yönünde isteğin kur cephesinde hafif de olsa oynaklığa neden olabileceğini düşünsek de, TCMB'nin enflasyon savaşında etkin bir politika aracı olarak kullandığı döviz müdahaleleri vasıtası ile bu dalgalanmayı da en yumuşak bir şekilde atlatacağını düşünüyoruz. Hûlasa, yabancı sene sonu etkisi ile muhasebe defterini kapatmak isterse de, yeni yılda tekrar koşar adım geri geleceğine büyük ihtimal tanıyoruz.
- Kârsızlık sorunu nedeniyle uzun bir süredir zayıf bir performans kaydeden hisse senetlerinin, TCMB'den gelen faiz indirim sinyali ve yabancının zayıf pozisyonlanması nedeniyle büyük bir potansiyel taşıdığını, hazır daha faiz indirimleri başlamadan, sabit faizli bir yıl vadeli devlet tahvili ya da güvenilir özel sektör tahvillerinin mutlak surette portföylerde bulunması gerektiğini düşünüyoruz.
- Yurt dışı piyasaların ise genel hatları ile sakin bir seyir izlediğini not edelim. 10 yıllık ABD tahvilinin gerilemesi ile dolar bir nebze de olsun değer kazanırken, geride bıraktığımız hafta GBPUSD paritesinde 1,2550 seviyesinden uzun pozisyon görüşümüzün de meyvesini almaya başladık. Bu sabah kraliyet aslanı Sterlin 1,27 seviyesini aşarken, EURUSD paritesi de benzer bir şekilde 1,0570 seviyesine yükseldi. Bültenlerimizde son dönemlerde en sorunlu coğrafya olan Kıta Avrupasını, özelinde de bir zamanların büyüme motoru olan Almanya'da yaşanan siyasi ve yapısal sorunları ön plana çıkararak EUR'dan uzak durmak istediğimizi, Trump'ın politikalarının ise nihayetinde dönüp dolaşıp dolarla yaramacağı görüşünün de vücud bulması ardından illaki dolara karşı bir bir para birimi seçeceksek, favorimizin kraliyet aslanı Sterlin olacağının altını tekrar çizmek isteriz.
- Daha da basit bir anlatımla, dolar dışında kalan para birimleri küresel olarak zayıf bir seyir izlediğinden, faiz farkının da yardımı ile dolar şu anda genel hatları ile güçlü bir seyir izliyor. Öte yandan, para birimi dışındaki araçların da dolara karşı değerlendiğini görüyoruz: Altın ve Bitcoin 2024 yılının flaş yatırım araçları olarak ön plana çıktığını göz ardı etmeyin. Bu tablonun devam edeceğini düşünsek de, altının onsu için orta uzun vadede 3bin dolar, Bitcoin için ise kısa vadede 104bin, devamında ise 125-130bin dolar seviyelerini hedefliyoruz.
- Bu noktada kıymetli madenler için ilave bir paragraf da açmak ihtiyacı duyuyoruz. 2024 yılının büyük bir kısmında altının kaydettiği soluksuz ya da hızlı tempolu koşu ardından biraz soluklanmak için dinlenmeye geçtiğini düşünüyoruz. Büyük bir potansiyel barındırdığını ve olası yukarı yönlü bir harekette daha süratli koşmasını beklediğimiz gümüşe de yakın zamanda şans vererek portföy çeşitlendirmesi için uzun pozisyona geçtiğimiz okurlarımız hatırlayacaktır. Lâkin, daha geçen haftaya Rusya semalarında uçuşan ABD ve İngiliz füzeleri ve karşı atak olarak Rusya'nın nükleer doktirin eşiğini düşürmesi ardından endişe edilen nükleer savaş ihtimali, yerini, Lübnan - İsrail arasında sağlanan ateşkese terk ederken, jeopolitik risklerin de bir nebze de olsun azalması ile kıymetli madenlerde yıl sonu etkisi ile kâr satışlarının arttığını görüyoruz. Bizler de, ay sonu kapanışını görerek mevcut uzun pozisyonlarımızda -daha sonra yeniden açmak kaydı ile- kâr al seçeneğini değerlendireceğiz.
- ABD 10 yıllık devlet tahvilinin Trump sonrası ilk nazarda %4,50 seviyesine yükselerek son altı ayın zirvesini test etmesi ardından bu sabah %4,24 seviyesine geri çekildiğini not edelim. Faiz getirisi olmayan kıymetli madenlerde bu sabah hafif de olsa yükseliş isteği görülürken, petrolün varil fiyatı 73 dolar seviyelerin salınmaya devam ediyor. Artan küresel üretime paralel, 2025 yılında petrolün aşağı yönlü bir seyir izlemeye aday olduğunu düşünüyoruz. Teknik mânâda 70 dolar seviyesinin aşağısını adeta uçurum olarak gördüğümüzün de altını kalınca çizmek isteriz.
- Dün Şükran Günü nedeniyle ABD piyasalarının tatil konumunda olmasını da fırsat bilerek bu sabah sizlere 2025 kehanetleri sıralayarak bültenimizin de büyük bir kısmını doldurduk. Bugün Şükran Günü tatili sonrası alışveriş çılgınlığına işaret eden "Siyah ya da Kara Cuma" gününü takip edeceğiz. Neden "siyah" denildiğine ilişkin çokça tevatür olsa da, muhasebede kârın siyah, zararın ise kırmızı ile yazıldığı görüşünü bir kenara not edelim. Ekonomilerin gidişatı hakkında alışveriş verisinin büyük bir gösterge olacağını da unutmamak gerekiyor.
- Dün, her perşembe olduğu üzere, TCMB ve BDDK'nın haftalık bültenlerini takip ettik. Yabancı para mevduatlar bir önceki haftaya göre 0,65 milyar dolar düşüş gösterirken, ticarilerin 2,2 milyar dolar çıkışına karşılık bireysellerin 1,8 milyar dolar girişi gerçekleştirdiklerini görüyoruz. KKM'nin ana parası 0,9 milyar dolar düşüş ile önceki haftalara göre bir miktar yavaşlayarak 35,7 milyar dolar seviyesine geriledi. Böylelikle mevduat havuzunda TL payı %57,4 YP payı %36, KKM payı ise %6,6 oldu. 22 Kasım ile biten haftada, yurt dışı yerleşikler hisse senedi portföyü 0,3 milyar dolar, devlet tahvili portföyü 0,8 milyar dolar, Türk Eurobondu portföyü ise 0,4 milyar dolar azalırken, toplam Türk finansal varlıklarından portföy çıkışı 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancının hisse senetlerine küskünlüğü devam etse de (2024 yılında toplam çıkış 2,8 milyar dolar) âşkın 2025 yılında yeniden başlayacağını düşünüyoruz. Öte yandan, TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri ise anlamlı bir değişim kaydetmeyerek 156,6 milyar dolar seviyesinde yatay seyretti. Kompozisyona bakarsak, altın rezervleri söz konusu haftada yaşanan fiyat artışının da yardımı 3,3 milyar dolar artarken, brüt döviz rezervleri ise aynı ölçüde geriledi.
- ABD borsalarının dün tatil nedeniyle kapalı konumda olduğu düşünülürse, bu sabah vadeli işlemlerde yükseliş isteğinin arttığını görüyoruz. Asya cephesinde ise güçlenen YEN dikkatlerden kaçmıyor! Japonya'da açıklanan güçlü enflasyon verileri ardından Japonya Merkez Bankası'ndan beklenen faiz artırımın nedeniyle YEN dolar karşısında son dört ayın en iyi haftasına doğru ilerliyor. Yatırımcılar, verilerden önce kararsız olan BOJ'un Aralık ayında faiz oranlarını tekrar artırabileceği ihtimalini artık %60 olarak görüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası, enflasyon verilerinin ardından YEN cephesinde görülen yükseliş ile geri çekilirken, geriye kalan borsalarda ise hâkim rengin yeşil olduğunu, Çin'in blue chip endeksi CSI300'ün %2 yükselerek pozitif ayrıştığını not ederek bültenimizi tamamlayalım. Herkese güzel bir hafta sonu dilerim.
Ekonomi Haberleri
Yayınlanma: 29 Kasım 2024 - 08:48
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri
29 Kasım 2024 Cuma İktisat Bank Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri : Enflasyonla mücadelede 2025 rotası: Güçlü Türk Lirası...
Ekonomi Haberleri
29 Kasım 2024 - 08:48
İlginizi Çekebilir