- Küresel mali piyasalar dün günün ikinci yarısında ABD'de açıklanan TÜFE enflasyonunu büyük bir heyecan ile takip etti. Resmî verilere göre, manşet TÜFE, Temmuz ayında %3,0 olması beklenirken gerçekleşme %2,9 oldu. Çekirdek TÜFE cephesinde ise yıllık bazda artış beklentiler paralelinde %3,2 olarak gerçekleşti. Temmuz 2022 ayında %9,1 ile zirve yapan manşet enflasyon, tam iki sene sonra ilk kez %3 seviyesinin altına inerken, verinin alt kalemlerinde önemli bir detay daha gördük. Tüketici fiyat endeksi içerisinde yer alan barınma (shelter) ya da kira kalemi, toplam endeksin neredeyse üçte biri ağırlığına sahip. ABD'de Temmuz ayında enflasyona en çok katkı sağlayan kalemlerden birinin kira kalemi olması, bunun da kontrat etkisi ile geçmiş dönemi yansıtması, ileriye dönük enflasyon açısından önemli bir gösterge: enflasyon önümüzdeki aylarda daha da aşağıya gelebilir.
- Gün boyu sakin hatta bekle ve gör tarzında bir seyir izleyen küresel mali piyasaların, TÜFE verisine pek de bir tepki veremedi. 18 Eylül olağan FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faizi indirimine bu sabah itibariyle %65 ihtimal tanınırken, yılın son üç toplantısına yönelik beklenti ise 100 baz puan olarak geçerliliğini koruyor. Piyasalar, Eylül ayında, 4,5 yıl sonra ilk kez faizlerin düşeceğine ikna olurken, politika yapıcıların süper boyutlu 50 baz puanlık indirim yapıp yapmayacağı konusunda kararsız olduklarını görüyoruz. Enflasyon yavaşlarken, yapışkan kalabileceğine dair işaretler, daha büyük bir indirime olan bahislerin %50'den %35'e düşmesine neden oldu.
- Enflasyon verisi öncesi euro karşısında yıl sonundan bu yana en düşük seviyesine gerileyen dolar, veri sonrası bir miktar kayıplarını telafi etse de, EURUSD paritesi 1,10'lu seviyelerde tutunmayı başardı. Haftaya FED Başkanı Powell'ın (22-24 Ağustos) Jackson Hole toplantılarında konuşması veya Eylül ayı FED kararının parite üzerinde belirleyici bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Teknik mânâada daha da yukarıda 1,1250 seviyesinin yavaş yavaş hedef sahasına girmeye başladığını düşünüyoruz. Kraliyet aslanı sterlin ise, İngiltere'de 'yumuşak' enflasyon rakamları sonrası, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini hızlandırabileceğine işaret etmesiyle baskı altında kaldı. EUR 1,10 seviyesine yükselerek yılın zirvesine gelirken, GBPUSD paritesinin 1,28 seviyelerinin başında kaldığını not edelim.
- 10 yıllık gösterge ABD devlet tahvili %3,85 seviyesinde kalıp önemli bir değişim göstermeyince, faiz getirisi olmayan ons altın, veri öncesi test ettiği 2,478 dolar seviyesinden hafif de olsa geri çekilerek günü 2,455 dolar seviyesinde tamamladı. Altında zirve seviyenin Temmuz ayı ortası 2,483 dolar ile test edildiğini ve dün rekor denemesi için yapılan hazılığın başka bir güne kaldığını peşinen not edelim. Kısa vadede 2,550 dolar akabinde de (orta/uzun vade) 3bin dolar hedefimizin hâlen daha arkasında durduğumuz bir kez daha hatırlamak isteriz. Risk iştahının dün arzu edilen kadar artmamasına paralel bir önceki gün 61 bin dolar seviyesini test eden bitcoin yeniden 59bin dolar seviyesine çekildi. Bitcoin için de tonumuz pozitif: 70bin dolar üzerinde haftalık bir kapanış sonrası yukarı yönlü hareketin ivme kazanacağını düşünüyoruz. Petrol fiyatlarının ise ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışın ardından %1'den fazla düştü.
- Gündemin oldukça yoğun lâkin piyasa yansımasının zayıf olduğu dünkü günün gecesinde ABD borsaları ılımlı bir yükseliş kaydederken fiyat boyunun dar bir bantta kaldığını görüyoruz. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi yerinde sayarken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi %0,4 , sinai hisseleri ise %0,6 yükseldi. MSCI-Dünya endeksi dün %0,6 artış kaydederken, korku endeksi VIX bu sabah 16 seviyesine kadar gerileyerek türbülans öncesi döneme geri döndü. Yeni gün başlangıcında ise, Asya piyasalarında olumlu bir başlangıç görüyoruz. Asya genelinde borsalar %1 yukarıda işlem görüyor. Bu iyimserlik Avrupa seansına da yansıyabilir. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de benzer bir şekilde hâkim renk yeşil: Nasdaq vadeli %0,5 yukarıda! Japon YEN'i geçen hafta yaşanan piyasa kargaşası sırasında yedi ayın en yüksek seviyesi olan 141,7 seviyesinden biraz uzaklaşarak 147 seviyelerine kadar zayıfladı. Zayıf YEN, carry trade üzerinden dünyayı ve ihracat odaklı Japonya ekonomisini destekliyor.
- Türkiye cephesinde ise mevzuu pek de değişmedi: Kur, faiz ve CDS sakin ve yatay bir seyir izlerken, ekonomik aktivitede keskin ivme kaybının şirket finansalları üzerinde yarattığı tahribat ile hisse senetleri baskı altında kalmaya dün de devam etti. BİST100 endeksi günü neredeyse %1 oranında düşüş ile kapattı (bir önceki gün benzer bir oranda yükselmişti.). Enflasyon tüm ülkenin sorunu olsa da, TCMB'nin maalesef yükün altında tek başına ezildiğini görüyoruz. Yaz aylarında baz etkisi ile de olsa enflasyonun gerilemesi ardından yılın son aylarında reel sektörde baş gösteren sorunlara TCMB'nin kayıtsız kalamayacağını, siyasi otoriteden de gelecek telkinlere paralel faiz indirimlerinin bebek adımları ile de olsa başlayacağını düşünüyoruz. Sene başında bilanço çalışma kur olarak belirlediğimiz USDTRY 40 seviyesinin pek de geçerliliği kalmadı. Sene sonu için 37-38 seviyesi (GBPTRY 49-50) makul görünüyor.
- Bugün gözler ABD'de önem arz eden perakende satışlar verisini takip edecek. Verinin beklentilerin dışında kalması ciddi bir piyasa yansımasına neden olabilir. Özellikle zayıf bir veri, gündemde olan ABD'deki resesyon endişelerinin boyutunu artırabilir. Her hafta Perşembe günü olduğu üzere içeride TCMB ve BDDK'nın haftalık verileri, bütçe dengesi; dışarıda ise ABD'de ise işsizlik maaşı başvuruları, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı takip edilebilir.
Ekonomi Haberleri
Yayınlanma: 15 Ağustos 2024 - 08:59
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri
15 Ağustos 2024 Perşembe İktisat Bank Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri : 4,5 yıl sonra ilk faiz indirimi için piyasalar hazır: Gözler perakende satışlar verisinde...
Ekonomi Haberleri
15 Ağustos 2024 - 08:59
İlginizi Çekebilir