- Haftanın ilk iş gününü küresel piyasalar, Avrupa kaynaklı siyasi gelişmelerin etkisi altında satıcılı bir seyirle tamamladı. Avrupa Birliği'ndeki seçmenler, göçmen karşıtı ve milliyetçi partilere önemli kazanımlar sağlarken, piyasalar da bundan sonra Avrupa'yı neyin beklediğini anlamaya çalıştı. Özellikle, AB'nin iki büyük ve söz sahibi üyeleri Fransa ve Almanya'da zayıflıklar ön plana çıkarken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un güvenoyu almak adına sürpriz bir şekilde Fransız parlamentosunu seçime götürmesi ve Almanya'da ise hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin oy kaybederek büyük darbe alması günün en çok konuşulan başlıkları arasında yer aldı.
- Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sona ermesinin ardından birçok Avrupa Birliği üyesi ülkede aşırı sağın yükselişe geçmesi seçimin en çok dikkat çeken unsuru olurken, seçim sonuçlarının veya aşırı sağın bu güçlü yükselişi, ABD'deki eski Başkan Donald Trump'ın seçilmesine etki edecek şekilde yankı bulabileceğini de düşünmeye başladık. Hatta, seçimlerle ilgili Kremlin Sözcüsü Peskov, sonucun çoğunluğun Avrupa ve Ukrayna yanlısı olacağını gösterdiğini söyledi. Bir dipnot da Güney Kıbrıs'tan verelim. Avrupa Parlamentosu üyeliğine bağımsız olarak katılan Youtuber ve Tik Toker 24 yaşındaki Fidias Panayotu’nun seçimi kazanmasının yarattığı büyük etki de Rum basınında geniş bir şekilde ele alındı!
- Geçen hafta dolar zayıflığından da destek bulan ve 1,09 seviyesini aşarak neredeyse 3 ayın zirvesine yükselen EURUSD paritesi, seçim sonrasında zayıflayarak 1,0750 seviyelerine kadar gevşedi. EUR cephesinde 1,10 seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanış görmeden yukarı yönlü beklenti içinde olmayacağız. Öte yandan, Avrupa için gösterge endeks Stoxx600 (17 Avrupa ülkesindeki büyük, orta ve küçük sermayeli 600 şirketi temsil eden) endeks dün güne %1 civarında düşüşle başlaması ardından günün ikinci yarısında kayıplarının büyük bir bölümünü telafi etti. Fransa cephesinde ise CAC40 endeksi günü %2'nin üzerinde düşüşle tamamlayarak Avrupa içinde en çok düşen borsa endeksi oldu.
- Risk iştahındaki bozulma küresel mali piyasaların genelini etkilerken, olumsuz havadan Türk mali piyasaları da etkilendi. USDTRY kuru gün boyu 32,40 - 32,50 aralığında işlem görürken, BİST100 endeksi günü %1,4 oranında düşüşle tamamladı. USDTRY kurunda 32,20 - 32,60 aralığının bir müddet etkili olacağını düşünüyoruz. Türk hisse senetlerinde ise limoni havanın genel olarak seçim sonuçlarından bağımsız olarak devam ettiğini de not etmek gerekiyor. Endeks son on dört iş günün onunu düşüle tamamlayarak 9,997 endeks seviyesine kadar geriledi. Teknik bir bakış açısıyla psikolojik 10bin seviyesinin destek görevi üstlenmesini bekliyoruz (bakınız grafik) aksi durumda ise daha da aşağıda 9,625 endeks seviyesine kadar geri çekilme mümkün görünüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hisse senetlerinde kazanç üzerinden bir vergilendirme olmayacağını dile getirirken, işlem bazlı olarak onbinde 1-2 civarında bir oranın değerlendirildiğini belirtti. Son dönemlerde hisse senetleri üzerinden vergi konusu -özellikle de sosya medyada- sıklı tartışılıyordu.
- TCMB'nin açıkladığı analitik bilançoya göre, 7 Mayıs'ta swap hâriç net yabancı para pozisyonu 1 milyar dolar daha iyileşirken, swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervleri eksi 1,1 milyar dolar seviyesine kadar taşıdı. Kuvvetle muhtemel, bir iki gün içerisinde eksi rezerv konusunu da rafa kaldıracağız. CDS risk primi ise 260 baz puan seviyesinde yatay seyrin korumaya devam etti. Her ne kadar TCMB yerel seçimler ardından geçen 45 iş gününde ~ 73 milyar dolar rezerv biriktirirken, TL varlıklara yönelik son günlerde bir miktar 'iştahsızlık' da dikkatimizden kaçmıyor. Sanki piyasaları ileriye götürecek bir haber eksik gibi. Uzun bir süredir beklenen swap penceresinin gevşetilmesi konusunda henüz bir haber yok. Öte yandan Türkiye'nin gri listeden çıkması ise beklenen kıvılcımı yaratabilir.
- Dün açıklanan ve piyasa yansıması olmayan makro verilere göre, Türkiye ekonomisi Nisan ayında 5,3 milyar dolar cari açık verdi (son 9 ayın en yüksek rakamı). Öte yandan Nisan ayında işsizlik oranı %8,5 ile son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, sanayi üretiminin bayram etkisi ile sert bir şekilde frene bastığını gördük.
- Avrupa siyasetindeki belirsizliklerin bir süre daha piyasalar üzerinde etkili olacağına inansak da, etkisinin kademeli bir şekilde hafifleyeceğini göz ardı etmiyoruz. ABD borsaları olumsuz başlayan günün gecesini hafif de olsa yükselişle tamamlamayı başardı. Bu sabah pasifiğin diğer ucunda da yatay bir görünüm hâkim. Avrupa'da güç kazanan aşırı sağ ve yeni siyasi belirsizliklerin etkili olduğu görüşündeyiz. Yarın ABD'de günün ikinci yarısında açıklanacak Mayıs ayı enflasyon rakamları ve gece geç saatlerde sonuçlanacak FED'in olağan faiz toplantısı ve üyelerin tahmin setleri öncesinde küresel mali piyasaların bugünü bekle ve gör stratejisi içinde sakin bir eğilim kaydederek tamamlamasını bekliyoruz.
- Bizler de bekle ve gör stratejisine geçerek, yarın ABD enflasyon verisi ve FED toplantısı ardından başta kıymetli madenler ve para birimleri ile ilgili daha elle tutulur yorumlar yapmaya çalışacağız.
Karar günü...