- Seçim sonrası ilk iş gününü Türk mali piyasaları olumlu bir seyir kaydederek tamamladı. Her ne kadar gün içerisinde savrulamalar yaşansa da, Türkiye'de demokrasinin işlemeye devam ediyor olması, seçimlerin sukunet ile tamamlanması, seçim sonrası gerek iktidar gerekse de muhalefet cephesinden gelen açıklamalar -siyasi olgunluk- ön plana çıktı.
- Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde var olan ittifakları göremesek de, seçmenin tabanda ittifak yaparak stratejik oy tercihi, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurmayları olmadan sadece eşi ile balkona çıkıp mağlubiyeti de göğüslemesi, dahası 4 yıl seçimsiz döneme işaret ederek bu zamanı da ekonomiyi düzlüğe çıkarmak adına mevcut ekonomi programını ve ekibine destek beyan etmesi gecenin kazanımı olarak görüldü.
- Bu görüşlerin ışığında, dün X hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız. Böylece sürdürülebilir büyüme amacımıza ulaşarak sağlayacağımız kalıcı refah artışı toplumun tüm kesimlerince paylaşılacaktır." dedi.
- Şimşek'in açıklamaları da seçim sonrası uçağın 'rotasında' herhangi bir değişiklik olmayacağını teyit ederek Türk mali piyasalarında var olan iyimser havayı destekledi. Sabah saatlerinde güne hafif de olsa iyimser bir başlangıç yapan Türk mali piyasaları bir ara bocalayarak yön bulmakta zorlansa da, günün ilerleyen saatlerinde, piyasalar da bizim büyük resimde çizdiğimiz olumlu görüşe gelerek günü iyimser bir şekilde tamamladı.
- Detaylara bakarsak, gün içinde inen çıkan Borsa İstanbul 100 endeksi günü hafif de olsa artıda tamamlamayı başarırken, bankacılık endeksi de benzer bir hareket kaydetmesi ardından günün %2 yükselişle tamamlamayı başardı. Döviz cephesinde ise günün Cumadan devralınan 32,40 seviyelerinde başlaması sonrası öğleden sonra kanaatimizce yurtiçi yatırımcı kaynaklı satışların yardımı ile USDTRY kuru interbank tarafında 31,90 seviyesini test ederken, Kapalıçarşı tarafında ise 31,65 seviyesine kadar kotasyonları geri çekildiğini gördük. Seçim sonrası yönelik inşaa edilen olumsuz tablolara itibar etmediğimiz gibi, kurun yukarı yönlü 'patlayacağı' tarzında görüşlere de hiçbir şekilde katılmadığımızı okurlarımız çok iyi hatırlayacaktır. Bu minvalde, USDTRY kuruna yönelik büyük resimde görüşlerimizde bir değişiklik yok: bebek adımları ile yükseliş trendinin devam edeceğini ön görmeye devam ediyoruz.
- Yurtdışı piyasalara geçmeden önce, dün Türkiye'de açıklanan iki önemli makro veriye de değinmek isterim. İSO İmalat PMI verisi Mart ayında büyüme ile daralmanın ayrıştığı eşik değer olan 50 seviyesinde gerçekleşerek durağan seviyeye geldi. Veri, imalat sektöründe faaliyet koşullarında önemli bir değişiklik olmadığı gösterirken, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) TÜFE'nin eşleniği olan enflasyon verisi Mart ayında %3,9 artış kaydederek, yıllık artış oranı %78,3 seviyesine taşıdı. Alt kalemlere bakıldığında en büyük artış oranı %8,96 ile giyim grubunda olduğunu not edelim. Her ne kadar İTO ile TÜİK verileri arasında kuvveti bir korelasyon olmasa da, İTO verilerini feyz alarak, yarın açıklanacak resmî enflasyonun (beklenti %3,7) aşağı yönlü bir sürpriz yapma ihtimalini göz ardı etmiyoruz.
- Yurtdışı cephede ise gerek çeyrek dönem sonu gerekse de Paskalya tatilini getirdiği dingilik ardından dün ABD'de açıklanan ve beklentiler aşan PMI verisi (ekonominin güncel durumu hakkında en önemli bilgiyi sunuyor) ardından ABD cephesinde imalat sanayinin hâlen daha güçlü olduğunun anlaşılması, doların elini güçlendirdi. EURUSD paritesi teknik mânâda dikkat çektiğimiz 1,0780 seviyesini aşağı yönlü kırarak zayıf bir görüntü çizdi. Avrupa'da ekonominin zayıf, ABD'de ise güçlü olmaya devam etmesi, dahası ECB'nin FED'den önce faiz indirimine başlama ihtimali EUR'nun elini zayıflatabilir.
- Doların güçlü veri ie dün elinin güçlendiği günde sepet kur DXY 105 seviyesini aşarak 6 ayın zirvesini gelirken, 10 yıllık gösterge devlet tahvil faizi yeniden %4,30 seviyesine yükseldi. Faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı güçlü görünümü koruyarak 2,250 dolar seviyelerine tırmanırken, bitcoin ise sert bir geri çekilme kaydederek 67bin dolar seviyelerine geriledi. Bitcoin cephesinde haftalık kapanışın 66bin dolar seviyesinin üzerinde olmasını yükseliş isteğinin devamı şeklinde okuyacağız. Jeopolitik risklerin gölgesinde Brent cinsi ham petrolün varil fiyatını 88 dolar seviyesine yaklaşarak 5 ayın zirvesine yükseldiğini de not edelim. Türkiye ve KKTC gibi ithalatçı ülkeler için maalesef iyi bir haber değil.
- Üretimin keskin bir şekilde toparlanması ve yeni siparişlerin artmasıyla birlikte ABD imalat sanayinin Mart ayında 18 ay sonra ilk kez büyüdüğünü gösteren dünkü güçlü veri, ekonominin de gücünü teyit ederken, FED'in faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda şüpheleri artırmak suretiyle dün akşam ABD borsalarının geceyi hafif de olsa düşüşle tamamlamasına neden oldu. Yeni gün başlangıcında, Asya borsaları, FED'in faiz oranlarını düşürmeye yakın olduğu yönündeki beklentiler zayıflaması ile karmaşık bir seyir izliyor. Yen dolar başına 34 yılın en düşük seviyesi olan 152 seviyesinin yakınında beklerken, Japon otoriteler ise müdahale sinyali vermeye devam ediyorlar. Çinli Xiaomi'nin hisseleri, elektronik üreticisinin geçen hafta piyasaya sürdüğü sportif elektrikli aracının büyük ilgi görmesi üzerine %16'ya kadar yükselirken, şirketin piyasa değeri de 7,6 milyar dolar seviyesine kadar yükseldiğini de not edelim.
Ekonomi Haberleri
Yayınlanma: 02 Nisan 2024 - 08:44
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri
02 Nisan 2024 Salı İktisat Bank Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri : Türk mali piyasalarında kademeli bir şekilde normalleşmenin devamını bekliyoruz
Ekonomi Haberleri
02 Nisan 2024 - 08:44
İlginizi Çekebilir