- Küresel mali piyasalarda, Şükran Günü tatili nedeniyle geride bıraktığımız haftanın büyük bir bölümü sakin hatta temkinli iyimser bir eğilim kaydedilerek tamamlandı. Açıkça itiraf etmek gerekiyor ki, yılın son haftalarına düşen bu zaman diliminde, içerik üretmekte bizler de artık çok zorlanıyor. Büyük resimde, yılı olumlu tamamlamak isteyen piyasaların riskli varlıklara adeta hücûm etmeye devam ettiklerini de not etmek gerekiyor.
- Bu minvalde, ABD borsalarının 'korku göstergesi' namî diğer VIX, yatırımcıların neredeyse iki yılın en hızlı temposunda hisse senetlerine akın etmesiyle Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesine gerilerken, MSCI Dünya endeksi Temmuz ayı seviyelerine geri dönmek suretiyle yaklaşık 4 ayın zirvesini yükseldi. MSCI endeksinin sene başına göre getirisi ise yaklaşık %16 oldu.
- Para birimleri cephesinde ise, dünyada egemen olan ılımlı havaya binaen dolar değer kaybetmeye devam ediyor. Doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY uzun bir süre önce bültenimizde dile getirdiğimiz 103,1 seviyesine dayanırken, teknik mânâda EUR ve GBP ise sırası ile önemli direnç seviyeleri olan 1,0960 ve 1,2595 seviyesinin kıyısında işlem görüyor. DXY'nin 103,1 seviyesinin altına sarkması durumunda, pariteler açısından yukarıda yine sırası ile 1,1080 ve 1,2725 seviyelerini konuşmaya başlayacağız.
- Doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi ise önümüzdeki yıl FED'den beklenen faiz indirimine paralel %5 seviyesini test ederek 16 yılın zirvesine yükselmesi sonrası yönünün aşağıya çevirerek son haftalarda %4,40 - 4,50 bandında sıkıştı. İyimser havaya paralel, faiz getirisi olmayan kıymetli madenlerin de alımlara sahne olduğunu görüyoruz. Şöyle ki altının ons fiyatı haftayı psikolojik 2bin dolar seviyesinin hemen üzerine tamamlaması ardından bu sabah ilk işlemlerde 2,017 dolar seviyesine kadar -son 6 ayın zirvesi- tırmandı. Altının 2 kez test edilip 'kırmızı kart' gördüğü seviyenin 2,070 dolar olduğunu tekrar not etmek isterim. Gram altının da benzer bir şekilde 1,870 TL ile rekor tazelediğini hazır yeri gelmişken belirtelim.
- Küçük kardeş gümüş de, bültenimizde ön plana çıkardığımız üzere haftalık anlamda 24,20 dolar seviyesi bulunan önemi bir teknik bölgenin üzerinde haftalık kapanış yaparak bu sabah 24,80 seviyesini test etti. Gümüşte de benzer bir şekilde yukarıda ilk etapta 25,70 dolar seviyesini takip edeceğiz. Tıpkı altında olduğu üzere, gümüşün de kırmızı kart gördüğü seviyenin 30 dolar olduğunu hatırlatalım. Kripto paralar cenahında ise amiral gemi Bitcoin 37bin dolar seviyesinin etrafında salınmaya (dördüncü haftaya girdik) devam ediyor. Teknik mânâda yukarıda 42bin dolar seviyesi hâlâ radar menzilinde görülürken, yurtdışında esen ılımlı rüzgârlara rağmen Bitcoin'in yerinde sayması da bizleri düşündürmeye başladı.
- Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı bu sabah 80 doların altına geriledi. Eylül sonu test edilen 97,70 dolar zirvesi ardından patlak veren İsrail - Hamas savaşı sonrasında arzın kesileceği endişesi ile saman alevi tarzında yaşanan parlamayı hariç tutarsak, OPEC+ cephesinde yaşanan mutabakatsızlığın da petrol fiyatı üzerinde baskı kurduğunu söyleyebiliriz. Hatırlanacağı üzere, pazar gününe planlanan OPEC+ toplantısı, üreticilerin ortak bir pozisyon bulmakta zorlanmaları nedeniyle 30 Kasım tarihine ertelenmişti. Afrika petrol üreticilerinin 2024 için daha yüksek kota talep ettiklerini, Suudi Arabistan'ın ise aralık sonunda sona erecek olan ekstra 1 milyon varil/gün gönüllü üretim kesintisini uzatma olasılığı üzerinde durduklarını görüyoruz. Petrolün gerilemesi, enerji ithal eden ülkelerin enflasyon ve cari açıkla savaşına büyük katkı koyduğunu unutmamak gerekiyor. Grafiklerde ise, teknik bir bakış açısı ile -eğer ivme kaybı devam ederse- 4 kez test edilen 72 dolar seviyesinin aşağıda gözümüzü kurcaladığının altını çizelim.
- Türkiye cephesinde de geride bıraktığımız haftanın genel hataları ile iyimser tamamlandığını söyleyebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Şimşek'in swap limitlerinin gevşetilebileceği açıklaması bu yönde olumlu etkide bulundu. Hatırlanacağı üzere, yabancının TL'ye ulaşması (TL satıp döviz almaması için) BDDK kararı ile oldukça sınırlandırılmıştı. Bu kararın gevşetileceği ve yabancı yatırımcının TL'ye ulaşabileceği beklentisi, BIST100 endeksinin haftanın son iş gününü %0,8 oranında yükselişle tamamlamasına neden oldu. Bankacılık hisselerinde ise XBANK endeksi haftanın son iş gününü %1,2 yukarıda tamamlarken, teknik mânâda oluşan Omuz Baş Omuz formasyonunun boyun çizgisi olan 7,350 seviyesinden son 2 haftadır gelen alımlar ile rüzgârın yön değiştirdiğini not edelim.
- Türkiye piyasalarının genel anlamda dünyada seyreden iyimser eğilimden beslendiğini açık bir şekilde söyleyebiliriz. Yabancı nezdinde Türkiye'nin riskeleri yansıtan CDS risk primi 335 baz puan seviyesine gerileyerek Naci Ağbal'ın dönemine gerilerken, ABD tahvil faizlerinin de gerileme eğiliminde olmasına paralel Türk eurobondlarının getirileri düşerken, fiyatları da artmaya devam ediyor. Öte yandan, yabancı yatırımcının Türkiye TL tahvillerine de 'şefkat' göstermesi için USDTRY kuru her geçen gün (daha cazip seviyelere) bir adım daha yükselirken, 2 yıllık gösterge TL tahvil bileşik faizi %41 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor. TCMB'nin politika faizini %40 seviyesine yükselterek enflasyonla mücadelede gösterdiği kararlılık mesajı ardından, son açıklanan verilere göre, 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi oranı ortalama olarak %46,25 seviyesine yükselerek 18 Nisan 2003 haftasından bu yana -son 20 yılın- en yüksek seviyesine yükseldi (bakınız grafik).
- TCMB, EFT ve FAST işlemlerinde hafta içi 16:00 sonrası ve hafta sonunda %50 fazla ücret alınmasına yönelik uygulamayı kaldırdı. Aralık ayı başından itibaren yürürlüğe girecek uygulamaya ilişkin düzenleme Resmi Gazete'nin 25 Kasım tarihli sayısında yayımlandı. Düzenlemeye göre, saat veya gün farkı olmaksızın tüm EFT ve FAST işlemlerinde azami ücret tarifesi uygulanacak.
- Dünyada ise alışveriş çılgınlığı olarak adlandırılan Siyah Cuma satış rakamları takip edilirken, yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya hisseleri, haftanın ilerleyen günlerinde ABD ve Avrupa'dan gelecek ve piyasayı etkileyebilecek boyutta öneme haiz enflasyon verileri öncesinde geriledi. Bu bağlamda, bu hafta piyasaların gündemi oldukça yoğun görünüyor. ABD'de FED'in favori enflasyon göstergesi PCE, Euro Bölgesinde TÜFE ve dünya genelinde imalat sanayi PMI rakamları takip edilecektir.
Ekonomi Haberleri
Yayınlanma: 27 Kasım 2023 - 09:15
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri
27 Kasım 2023 Pazartesi İktisat Bank Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri : Piyasalar yılı iyi bitirmeye çalışıyor: Korku endeksi (VIX) 3 yılın dibinde...
Ekonomi Haberleri
27 Kasım 2023 - 09:15
İlginizi Çekebilir