Nasıl ki yönetmenler filmlerini izletmek için filmin en iyi sahnelerinin yer aldığı kısa ve öz bir “fragman” hazırlıyorlarsa, adayların da CV’lerini bir fragman gibi hazırlayarak iş başvurularında bulunmaları gerekir. Çünkü özensiz, ilgi çekmeyen veya bir şey ifade etmeyen bir fragman, izleyicilerin o filme gitme isteğini etkiler. Hele ki binlerce film seçeneği bulunuyorsa! Profesyonel kariyer Koçu ve FunOfis Kurucu Ortağı Selin Yetimoğlu, dikkat çeken bir CV’nin özelliklerini anlatıyor.İş arayan kişiler, ilgi çekici olabilmek ve mülakat fırsatını yakalamak için özgeçmişlerine çok dikkat etmesi gerekiyor. İlgi çekici bir CV hazırlamanın olmazsa olmaz kuralı ise kendinizi her fırsatta sayılarla ifade etmeniz. Peki bunun için ne yapmanız gerekiyor?Sayısal verilerden faydalanınCV’de görev tanımlarınızın olduğu kısımda tecrübenizi karşı tarafa en hızlı ve somut halde sunabilmenin yöntemi sayısal verilerden faydalanmaktır. Muhakkak tüm başarılarınız sayısal değildir, ancak onları da sayısallaştırmanın bir yolu olamaz mı? Satış alanında çalışıyorsanız veya mühendisseniz işiniz daha kolay çünkü hedefleriniz de büyük ölçüde sayısaldır. Ama örneğin, İnsan Kaynakları’nda çalışıyorsanız işiniz daha zor olabilir. Bu noktada benim önerim, görüşme yapılan aday sayıları, pozisyon kapatma süreleri, kişi başı eğitim saatleri gibi verileri, kurumunuzda bu bilgiler toplanmıyor olsa bile sizin bir kenarda toplamanız. Bir işi ne kadar hızlı yaptığınız, ne sıklıkta yaptığınız, ne kadar düşük maliyetle yaptığınız, sonucunda kaç kişinin etkilendiği gibi verileri, kendi işinizle ilgili “başarı” olarak nitelendirdiğiniz oranlarla görev tanımı dahilinde yazabilirsiniz.
- Sayı veremediğinizden eminseniz fark yaratan eylemleri anlatan sözcüklerle anlatın.
İşinizle ilgili değişim sağlayan aksiyonlarınız mutlaka olmuştur. Cümlelerinizde “yükseltmek, düşürmek, genişletmek, eklemek, asgariye indirmek” gibi sözcükler kullanarak kendinizi ifade edin. Bunun daha iyisi, oran vererek somutlaştırmanızdır. Örneğin, “Müşteri bekletme sürelerini %20 azaltmak” gibi. - Sorumluluklarınızı sayısallaştırmayı da deneyin. Örneğin doktorsanız, “Haftada 50 hastanın muayene edilmesi”…
- Performans yönetim sistemi olan işyerlerinde çalıştıysanız performans notu veya hedef başarı oranlarına da yer verebilirsiniz.